Binnenkort in De Kapel

  • 19 sep Katrijne Bezemer; lezing: Johann Wolfgang Goethe, als muzikale dichter
  • 26 sep Jeanne Traas-Hageman; ontmoeting - over de bestaanswijze van het HEBBEN en de bestaanswijze van het ZIJN.
  • 3 okt Kees Voorhoeve, lezing: De melodie van het gras, notities over de mystieke weg
  • 10 okt Annette Nobuntu Mul, lezing: ‘Opsoek naar Ubuntu’
  • 17 okt Rémon van Gemeren, lezing: Het spirituele leven van de schilder Jan Mankes
  • 19 okt Leeskring: Vrouwen in de filosofie
  • 24 okt Katrijne Bezemer, religieuze bijeenkomst; thema ‘Onze helden’
  • 31 okt Iris Hartog, lezing: Voltooid leven? Doodwensen bij ouderen die niet ernstig ziek zijn

Bijeenkomst vervalt

Onderstaande lezing komt helaas te vervallen

Op zondag 21 februari houdt Janneke Stegeman een lezing met als thema Body Language

In het Catharijne Convent in Utrecht is op dit moment de tentoonstelling Body Language te zien. Uiterst fysieke christelijke kust die niet zelden verwarrend is: bloed stroomt overvloedig, hellingen drinken uit moederborsten en gender blijkt vloeiend. Mij bracht dit soort kunst, om het vroom te zeggen, dichter bij Jezus. In deze lezing vertel ik over de betekenissen van die bloederigheid en lijfelijkheid, en bijvoorbeeld over hoe de vijfde wond van Jezus een vulva werd. Het is vaak verrassend relevant, omdat Christelijke tradities vaak zo normatief en beperkend zijn geweest voor onze lichamen. En ook omdat bijvoorbeeld gender ook vandaag een veelbesproken thema is. Het is ook persoonlijk: nu ik zelf afgelopen jaar moeder ben geworden, heeft mijn eigen lichaam er als het ware een taal bij gekregen. Ik snap opeens heel goed dat Bernard van Clairvaux borstvoeding geven en eucharistie met elkaar verbindt.

Dr Janneke Stegeman (Woudenberg, 1980) is Oudtestamentica. Ze houdt zich bezig met religie en conflict, en met postkoloniale en onbetamelijke theologie. Van juni 2016 tot september 2017 was ze Theoloog des Vaderlands. Janneke schreef o.a. ‘Heb je hem weer, 24 preken voor sceptici en andere gelovigen’ en ‘Alles moet anders. Bevrijdingstheologie voor witte Nederlanders.’ In 2014 promoveerde ze op het proefschrift ‘Decolonizing Jeremiah.’

Momenteel werkt Janneke bij Mensen met een Missie als coordinator van het Irak/Kurdistan programma, maakt ze de podcast Janneke & Jonatan over hedendaagse zingeving en is ze freelance theoloog.