Binnenkort in De Kapel

Ruud Bartlema; lezing: De visie van Marc Chagall op de Christusfiguur

Op zondag 12 september a.s.  openen we het nieuwe seizoen met een lezing van Ruud Bartlema.  Thema van de lezing is: De visie van Marc Chagall op de Christusfiguur:

Aanvang: 10.30 uur

Kosten: Uw vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Richtbedrag € 8 ter dekking van kosten.

Marc Chagall is een fenomeen geweest. Geboren in de Wit Russische provinciestad Vitebsk aan het eind van de 19e eeuw (7-7-1887) en opgegroeid in een typisch joods gezin dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme, heeft hij tot aan zijn dood geschilderd vanuit de diepe indruk die de verhalen  en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten. Hij heeft zich in zijn werk intensief beziggehouden met de Christusgestalte zoals die in de kerk wordt beleden. Vanuit zijn joodse achtergrond komt hij tot een opmerkelijke visie.

Aan de hand van beelden van schilderijen en glasramen, laat Ruud Bartlema de ontwikkeling zien van Chagall’s kijk op Jezus van Nazareth.

Ruud Bartlema(1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam,   Daarnaast  bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar in dezelfde stad.   Al meer bijna een halve eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall, geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over, o.a. aan de HOVO’s in Amsterdam en Leiden. Ook leidt hij reizen naar het werk van Chagall in Nice en langs de glasramen in N.Frankrijk en Duitsland.

Aanmelden voor de bijeenkomst
In verband met de minimale afstand van 1,5 meter tussen de zitplaatsen, moet het aantal bezoekers helaas beperkt worden. Dit betekent dat leden, vrienden, donateurs en abonnees voorrang krijgen bij plaatsing. Dit wordt ook op de website vermeld en in de Nieuwsbrief.
U kunt zich tot en met de zaterdag voorafgaande aan de betreffende bijeenkomst per email aanmelden via een apart mailadres: opgavedekapel@gmail.com. Wie geen gebruik kan maken van email, kan bellen naar Sjoukje Schaafsma (tel 06 2283 1217) of een bericht inspreken.
U vermeldt in het email- of in het telefoonbericht het volgende:
– de datum van de bijeenkomst die u wilt bijwonen,
– of u alleen komt of met huisgenoot,
– dat u geen klachten heeft die op corona kunnen wijzen, zoals: verkoudheidsklachten; neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak,
– uw naam en telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.
Uiterlijk  zaterdag voor de betreffende bijeenkomst ontvangt u de bevestiging (of eventueel een afwijzing, indien het aantal aanmeldingen het beschikbare aantal plaatsen overstijgt) per mail of eventueel telefoon.