Binnenkort in De Kapel

Martje Saveur; lezing: Het Koffertje van mijn moeder – Herinneringen aan Indie.

Op 7 november a.s. verzorgt Martje Saveur een lezing, getiteld:  Het Koffertje van mijn moeder – Herinneringen aan Indië.

Aanvang: 10.30 uur

Kosten: Uw vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Richtbedrag € 8 ter dekking van kosten.

In deze lezing  beschrijft Martje Saveur wat een oorlog doet met een mensenleven van kleuter tot volwassene. Een koffertje met brieven, documenten en wat spulletjes is alles wat er van het leven van haar ouders in Nederlands-Indië over is.
Zij beschrijft de gelukkige beginjaren van haar ouders in Nederlands-Indië, hun wanhoop, angst en onzekerheid tijdens de Japanse bezetting, het verblijf in de vrouwenkampen, de slachtoffers van de Birmaspoorweg, de kille ontvangst bij terugkeer in Nederland en de discriminatie die het gezin ondervond.

In 1993 gaat ze voor het eerst terug naar haar geboorteplaats en naar Kampili de plaats waar het interneringskamp was. Zij bezoekt de erebegraafplaats in Birma en maakt een verwerkingsreis naar Japan. Het buigen, tellen, de afgebeten Japanse klanken, het komt allemaal weer boven.

Martje Hofstee, geboren in 1940 in het voormalige Nederlands-Indië bracht de oorlogsjaren door in Japanse interneringskampen. Daarna kwam zij met haar zusje en moeder naar Nederland.

In 1964 trouwde zij met Jan Saveur. Samen kregen zij drie dochters. Als jonge moeder was zij initiatiefnemer van een van de eerste openbare peuterspeelzalen in Nederland. Het gezin heeft een aantal jaren gewoond in Nigeria en daarna in Amerika. Terug in Nederland heeft zij op het voormalig ‘Provinciaals Ziekenhuis Santpoort gewerkt als directiesecretaresse.

De vragen van haar kleinkinderen hebben haar aangezet om te gaan schrijven. In 2017 verscheen “Het koffertje van mijn moeder’. Als gastdocent vertelt zij op scholen haar persoonlijke verhaal over WOII in Nederlands-Indie. Ze wordt gevraagd voor lezingen.

Onlangs verscheen haar tweede boek ‘Rue du Cherche-Midi, Parijs 1958.

Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig. Gezien de nieuwe maatregelen rond corona gaan we er vanuit dat u volledig gevaccineerd bent, in de afgelopen 6 maanden van corona genezen bent of door middel van een test de zekerheid hebt dat u niet besmet bent. We behouden we in De Kapel  de mogelijkheid om voldoende afstand te bewaren.  We adviseren om bij binnenkomst een mondkapje te dragen. Mocht u de bekende klachten hebben die op corona kunnen wijzen, willen we u vragen om niet naar De Kapel te komen.