Binnenkort in De Kapel

  • 19 May Paul Marselje, lezing:  Vrijmetselarij, wat is dat eigenlijk?
  • 26 May Ruud Bartlema, lezing: Geraakt door het vuur; over het werk van H.N.Werkman aan de hand van afbeeldingen
  • 2 Jun Dirk van de Glind, lezing:  Het lef om op te staan – Over de Bijbel als het Oude Boek van Liefde  
  • 9 Jun Peter Samwel, lezing:  Geheimen van reïncarnatie
  • 16 Jun Herman van Tuijl, lezing: Het mysterie van de Liefde 
  • 23 Jun Carin Wennink, lezing: Weg van het labyrint
  • 30 Jun Katrijne Bezemer, muzikale lezing: Muziek en Bijbel

Lezing. Els Launspach: Othello en de Me Too-discussie

Op zondag 19 mei om 10-.30 uur verzorgt Els Launspach een lezing met als thema

Othello en de MeToo-discussie.

Bij Shakespeare betreden vrouwelijke personages vaak de publieke ruimte. Onbevreesd stappen ze over de drempel van hun beperkte domein, het huis. Ook Desdemona overschrijdt die grens om met Othello te trouwen; een geheime actie omdat de zwarte legeraanvoerder in Venetië niet in aanmerking komt als echtgenoot, en zij hartstochtelijk van hem houdt. Het komt haar duur te staan, vanuit totaal onverwachte hoek.

Ik heb deze tragedie altijd pijnlijk gevonden en nu begrijp ik waarom. Desdemona komt ten val door een vanzelfsprekend verbond, een verbond tussen mannen. Aan de hand van tekst en filmbeelden zal ik laten zien dat alle drie de hoofdpersonen daardoor ten val komen, net als in het Hollywood van de afgelopen jaren.

Els Launspach doceert Griekse tragedie en Shakespeare aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze publiceerde essays over toneel, film en de mimetische theorie van René Girard. Na haar studie theaterwetenschap werkte ze als dramaturg bij Mickery en toneelgroep Sater. Ze schreef televisiescenario’s en jeugdboeken zoals de trilogie De Komst van Guattaral en de toekomstroman Het Groene Gen.