Binnenkort in De Kapel

Lezing: dr. Angela Roothaan, thema: Het emotionele lichaam

Op zondag 13 oktober verzorgt Angela Roothaan een lezing met als thema: Het emotionele lichaam.

In het Westen onderscheiden we sterk tussen geest en lichaam: zien we veelal het lichaam als niet-denkende materie en de geest als een onlichamelijk denken, dat zich ‘nergens’ bevindt. In andere culturen en tijden wordt dat onderscheid niet zo gemaakt. In mijn lezing zal ik een filosofische blik werpen op ons emotionele lichaam – hoe wij als levend wezen voortdurend impressies opnemen en ook onszelf uitdrukken. Hoe verdriet, blijdschap en somberte de ‘kennis’ van dit lichaam uitdrukken. Centrale vragen zijn daarbij wat het eigenlijk betekent dat we ‘leven’, in verbinding staan met van alles en nog wat, het zichtbare en onzichtbare voelbare, en hoe we zelfzorg kunnen doen om het emotionele lichaam gezond te laten zijn.

Dr. Angela Roothaan werkt als filosoof aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze publiceerde zes filosofische boeken, waarvan vijf in het Nederlands, en vele artikelen. Ze treedt regelmatig als spreker op over onderwerpen uit haar onderzoeksgebied – dat wil zeggen op het snijvlak van mens en natuur, spiritualiteit, politiek en cultuur, Afrikaanse filosofie en interculturaliteit.

Voor meer – publicaties, interesses, thema’s, bezoek mijn blog http://angelaroothaan.wordpress.com, of mijn officiële onderzoekspagina  https://research.vu.nl/en/persons/acm-roothaan