Binnenkort in De Kapel

  • 16 Mar Flip Hammann, lezing: Het wonder van de menselijke taal
  • 23 Mar Nicolette Ruigewaard, lezing: Sprookjes over wijsheid en verbittering.
  • 30 Mar Ine Zantingh, lezing: Over Poëzie
  • 6 Apr Juliette Verhofstad, lezing: Symboliek in de kunst (vanaf de 19e eeuw tot heden).
  • 13 Apr Maureen Venselaar, lezing: Een nieuw licht op de bijna-doodervaring en het leven na de dood.
  • 20 Apr Veronica Rivera-Santander, lezing: Laat de Fluisteringen van Jouw Ziel je Leiden: De Sleutel tot Gezondheid, Vrede en Vervulling.
  • 24 Apr Concert, Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman
  • 27 Apr Anouk Kragtwijk, lezing: Is er meer tussen hemel en aarde?
  • 13 Jun Concert, Bernd Brackman en Maurice van Schoonhoven

Juliette Verhofstad, lezing: Symboliek in de kunst (vanaf de 19e eeuw tot heden).

Op zondag 6 april verzorgt Juliette Verhofstad een lezing over
Symboliek in de kunst (vanaf de 19e eeuw tot heden).

Aanvang: 10.30 uur.
Toegang: richtbedrag € 10 ter dekking van kosten

“Wil je het onzichtbare vatten, dring dan binnen, zo diep als je kunt, in het zichtbare” , aldus de uitspraak van een kabbalist die Max Beckmann aanhaalde in zijn rede ‘Über meine Malerei’ (1938).
In de 19e eeuw tot heden zien we veel meer een persoonlijke symboliek in de kunst dan in de periodes daarvoor. In deze lezing worden een aantal kunstenaars aangehaald die op een bijzondere manier het onzichtbare zichtbaar hebben gemaakt.
Zo creëert Odilon Redon een geheel eigen wereld waarin het oog een grote rol speelt, een oog dat vaak naar binnen lijkt te kijken. Mondriaan laat ons in zijn kunstwerk ‘Evolutie’ het spirituele ontwaken van de mens ervaren. Kandinsky schrijft zelfs een boek over het spirituele in de kunst.
De hedendaagse Indiaas/ Britse beeldhouwer Anish Kapoor bestrooit zijn sculpturen met zuivere pigmenten. De felrode, intens blauwe en gele tinten hebben voor hem een specifieke symbolische betekenis. Ook zwart en wit ontbreken niet. Welke uitleg geeft hij hierover?
Bill Viola is naar Japan afgereisd en verdiept zich in het Boeddhisme bij een Zenmeester. James Lee Byars onderzoekt begrippen, zoals schoonheid, perfectie, waarheid, puurheid, de dood, filosofie en spiritualiteit. Hij maakt deze concepten zintuiglijk door gebruik te maken van geometrische vormen zoals de cirkel, de bol en de kostbare materialen goud en marmer.

Juliette Verhofstad is een initiator en organisator van educatieve projecten. Zij werkt zelfbedachte concepten uit en maakt deze generiek voor alle leerlingen van het onderwijs. Zij biedt workshops aan in combinatie met inhoudelijke presentaties en  schrijft lesbrieven voor docenten. Daarnaast onderhoudt zij contacten tussen culturele instellingen en scholen. Ook verzorgt zij lezingen en cursussen voor volwassenen. Zij enthousiasmeert vele groepen en is gespecialiseerd in diverse onderwerpen uit de Kunstgeschiedenis.