Binnenkort in De Kapel

Dr. Pieter van Duin; lezing: Zen, een onderzoek van de geest.

Op zondag 20 maart verzorgt Dr. Pieter van Duin een lezing met als thema: Zen, een onderzoek van de geest.

Boeddha Gautama leefde 2600 jaar geleden in Noord India. Hij zag dat in ons leven iedereen vroeg of laat, snel of langzaam, oud wordt, ziek wordt en zal sterven, en vond dat heel verontrustend. Hij onderzocht grondig hoe een mens met dat gegeven op een vredige, harmonieuze manier kan omgaan. Hij ontwikkelde een methode waarmee een mens ‘vrij kan worden van lijden te midden van lijden’. Vanuit India verbreidden de boeddhistische leringen zich in Azië.

Zen boeddhisme is de tak die via China en Japan naar onze moderne westerse wereld in Amerika en Europa kwam.

In de lezing wil ik een paar hoofdlijnen van de boeddhistische visie en de methode van oefenen bespreken. Graag wil ik met u delen wat voor mij de aanleiding was om aan Zen te beginnen, en hoe het in mijn leven uitwerkt. Als het even past zal ik u uitnodigen om, gewoon op uw zitplaats, samen een korte meditatie oefening te doen.

Pieter Verduin, Haarlem 1953, is met pensioen. Werkte 11 jaar als fysiotherapeut in Psychiatrisch Ziekenhuis Vogelenzang te Bennebroek. Studeerde daarnaast Wijsgerige Andragologie, UvA. Was docent filosofie aan de Hogeschool Leiden.

1992 filosofisch proefschrift Het verdachte lichaam, Universiteit van Amsterdam.

Beoefent vanaf 1986 zen. Sinds 2017 zenleraar (i.o.) bij Zen Training Haarlem en Zen Bloemendaal (zie  www.zentraininghaarlem.nl).

  • Voor het bezoeken van de zondagochtendbijeenkomsten is opgave vooraf niet meer nodig. Wel  blijven we het gebruik van een mondkapje adviseren bij het in- en uitgaan van De Kapel. Hoewel de 1,5 meter afstand niet meer verplicht is, behouden we wel deze mogelijkheid in het rechter gedeelte van De Kapel.