Binnenkort in De Kapel

Film: Couperus, De Stille Kracht, met inleiding

Filmkijken in De Kapel

Op twee middagen kijken we in De Kapel naar De Stille Kracht  gemaakt door Walter van der Kamp, naar de Roman van Louis Couperus.
Ria Keene, oud-bestuurslid van het Couperus Genootschap, zal voorafgaande aan de film een inleiding over Couperus verzorgen.

Dinsdag 25 februari 14.00 uur  – 16.30 uur deel 1
Donderdag 5  maart  14.00 uur – 16.30 uur deel 2

Deze film uit 1972 met Pleuni Touw, Willem Nijholt en Bob de Lange hield, uitgezonden als televisieserie, velen aan huis gekluisterd.
De film speelt rond 1900 en vertelt over de resident van Laboewangi, Otto van Oudijck die  met zijn jonge verleidelijke jonge vrouw Leonie en twee kinderen uit een eerder huwelijk op het eiland Java woont. Ze worden geplaagd door wat de Javanen ‘de stille kracht’ noemen: een combinatie van tropische magie, oosterse ondoorgrondelijkheid en wederzijds onbegrip.
Of zijn hier onbekende krachten aan het werk?
Het warme klimaat bekomt niet alle Nederlanders zo goed, ze moeten zich bovendien zien te vermaken in een voor hen ongewone omgeving. En de Javanen blijken hun eigen plannen te hebben. Er dreigt een opstand.
De film geeft behalve een weergave van de roman van Couperus ook een beeld/herinnering van het leven van Nederlanders in het vroegere Nederlands Indië.

Graag een bijdrage voor koffie en thee

 Opgeven bij Katrijne Bezemer, 071-5320438  of  kbezemer@iroka.nl