Binnenkort in De Kapel

  • 14 Apr Meindert Boersma, lezing: Een weg naar god-loos bidden,
  • 21 Apr Christa Anbeek, lezing: De kracht  van kwetsbaarheid in gemeenschappen met een hart.
  • 28 Apr Dorothea Touwen; lezing: Medisch-ethische vragen rond het levenseinde.

Sandra Langereis, lezing: Dwarsdenker ERASMUS: geliefd en gehaat als ’s werelds allereerste Bijbelhistoricus.

Op zondag 16 oktober  verzorgt Sandra Langereis een lezing over  Dwarsdenker ERASMUS: geliefd en gehaat als ’s werelds allereerste Bijbelhistoricus.

Aanvang:10.30 uur. Locatie: Potgieterweg 4, Bloemendaal

In de lezing vertelt Sandra Langereis hoe Erasmus, de humorist van de Lof der zotheid, zich een leven lang vooral inspande om ‘s werelds allereerste bijbelhistoricus te worden, en hoe hij zijn hele literaire loopbaan in dienst gesteld heeft van een wereldprimeur: de publicatie van het Nieuwe Testament in zijn oertaal en oervorm. De lezing vertelt ook hoe Erasmus het tot zijn levenstaak maakte om tegen de stroom in een moderner type bijbellezer te scholen. Lezers die leerden aanvaarden dat de bijbel een plaats- en tijdgebonden menselijk artefact was, die leerden van mening te verschillen over de uitleg van de bijbel, die leerden bronnen na te trekken voor ze zich aan veronderstellingen waagden, die leerden andermans waarheidsclaims kritisch te bevragen. Hij bracht zijn progressieve pedagogie aan de man én aan de vrouw middels vernieuwende publicaties en hij richtte eigenhandig een gloednieuwe priesteropleiding op. Maar zijn hoopgevende plan mislukte compleet toen de dogmatische theoloog Luther ten tonele verscheen en de katholieke inquisitie vrij spel kreeg om zich tegen Erasmus te keren.

Sandra Langereis is historicus en biograaf. Ze werkte jarenlang met plezier als universitair docent Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1992 cum laude als historicus afstudeerde, en in 2001 cum laude als historicus promoveerde, op boeken over literatuur en wetenschap in de Oudheid en Renaissance, tot ze besloot full time te gaan werken aan haar Erasmusbiografie. ERASMUS: dwarsdenker verscheen na zeven jaar onderzoeken en schrijven bij De Bezige Bij en is de Winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2021. Op 31 oktober 2021 ontving Sandra Langereis deze Prijs uit handen van oud-voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib.

Uw vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Richtbedrag € 8 ter dekking van kosten.