Binnenkort in De Kapel

  • 14 dec Kerstsamenzang met het Duin en Kruidkoor
  • 14 dec Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman Chopinserie in Optima Forma
  • 16 dec Lezing. Dr. Rico Sneller: Het goede leven tussen extase en hysterie. Ludwig Klages en de ziel
  • 23 dec Advents-Kerstviering
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

25 maa rt 2018

ER STAAN TWEE BIJZONDERE BIJEENKOMSTEN OP HET PROGRAMMA.

 

Ten eerste zal Op zondag 25 maart a.s. om 10.30  zal de binnen haar vakgebied zeer gewaarde apreekster dr.  Tatjana Kochetkova een lezing verzorgen met als thema Actualiteit van de Daoïstische levenskunst.

In het Daoïsme is de onderlinge verbondenheid tussen geest, lichaam en omgeving zeer groot. Hieruit ontwikkelden zich in de Chinese traditie talloze medische technieken (bijv. acupunctuur) en psychofysische disciplines, zoals oefeningen in het bevorderen van lichamelijke harmonie en beheersing (T’ai-ji-chuan). Er zullen twee aspecten aan de orde komen. Ten eerste zal worden ingegaan op daoïstische teksten die inspireren om het zelf en de eigen relatie tot de wereld te onderzoeken. Betekenis en centrale boodschap van de Dao De Jing zullen aan de orde komen: het doen door niet te doen (wei wu wei) . Ten tweede zal worden gekeken naar verschillende Daoïstische praktijken die een gezond lichaam en een vreedzame geest heten te bevorderen (zoals ‘thee-waardering’, het vijf-elementen-dieet voor de gezondheid, de principes van contemplatief wandelen, en Daoïstische beeldende kunst).

 Tatjana Kochetkova promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze heeft onderzoek gedaan in de milieufilosofie en bioethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en de Universiteit Twente. Ze is filosofisch consulent en freelance docent filosofie. Thema’s die in haar publicaties centraal staan, zijn onder meer personalisme, filosofie in Rusland, bioethiek en filosofie van mens en techniek. Net nu is van haar hand bij uitgeverij Garant verschijnen een nieuwe boek "Pluraliteit van Levenskunsten" (samen met Rico Sneller en Nelleke Canters). Het boek bevat een hoofdstuk over de Daoïstische levenskunst.

 En dan is er op donderdag 29 maart weer een 'jong talent aan de vleugel'  CONCERT!

 

De uitvoerenden  zijn allen leerlingen van de Jong Talent Afdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Sommigen van hen hebben bij diverse concoursen prijzen gewonnen en traden ook al eerder op in De Kapel:

Pallavi Nandoe Tewarie
Max Valkenburcht 
Bettino Weisser
Victor Su 
Connie Lou
Peiting Xue
Nikola Meeuwsen 
Joshua Saldi

Met medewerking van:
Tessa Kornmann - klarinet
Junya Nomura - cello

Op het programma staan werken van o.a.:  Bach, Beethoven, Schubert, Chopin, Rachmaninow, Scriabin, Copland en Ravel.

Aanvang: 20.00 uur