Binnenkort in De Kapel

  • 14 dec Kerstsamenzang met het Duin en Kruidkoor
  • 14 dec Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman Chopinserie in Optima Forma
  • 16 dec Lezing. Dr. Rico Sneller: Het goede leven tussen extase en hysterie. Ludwig Klages en de ziel
  • 23 dec Advents-Kerstviering
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

15 september 2013

 

Nieuwsbrief 15 september 2013

 

Wij brengen nog even in herinnering dat aanstaand weekend zaterdag 14 en zondag 15 september De Kapel open zal staan voor het publiek  tijdens de  Monumentendagen tussen 13.00 en 17.00 uur.

 

Aanstaande zondag, 15 september om 10.30 uur geeft dr. Rijk Schipper, docent klassieke talen en filosofie een lezing met als thema: ‘Engelen en demonen, hun bestaan en werkzaamheid volgens Augustinus en de platonici’. Deze lezing zal worden omlijst door pianospel van Maria Prokofieva. Op zondagmiddag om 14.15 zal zij bovendien  een kort pianorecital geven.

 

 Workshop Socratisch gesprek op zaterdag 12 oktober, door Marc Koppels, in De Kapel

Wat is een Socratisch gesprek?

 

Het is een onderzoek gesprek aan de hand van een zelf geformuleerde filosofische vraag  en een persoonlijke ervaring van een van de deelnemers. Het uitgangspunt is dat kennis reeds aanwezig is in ons zelf. Deelnemers doen dus geen beroep op externe kennis uit bijvoorbeeld boeken of andere bronnen.Het onderzoek vindt plaats  in een dialoog met anderen waarin je jezelf oefent in het stellen en formuleren van vragen, goed luisteren, het uitstellen van je oordeel en het verhelderen en bewust worden van aannames en waarden

 

Onderwerp: Vraagstukken rond (familie) relaties

 

Wat is dat eigenlijk: familie? Een groep mensen met wie je een speciale band hebt, soms een achternaam deelt, met wie je samen in blijdschap en verdriet stilstaat bij gedenkwaardige momenten, zoals geboorte en dood? De kernbetekenis van het Latijnse woord familie blijkt dienen te zijn. Dat is opmerkelijk, want bij familie denk je in eerste instantie aan bloedverwantschap. Is dienen, elkaar ondersteunen dan een belangrijker aspect van familie dan bloedverwantschap?  Misschien wel. Want een familie is toch niet beperkt tot alleen die  bloedband?  Je kunt los daarvan je toch in één familie opgenomen voelen met andere mensen? Of kan dat alleen maar door dan toch ‘bloedbroeders of –zusters’ met elkaar te worden? Er zijn familieleden met wie je je helemaal niet verwant voelt, terwijl je je met niet-familieleden heel verwant kunt voelen. Zijn familieleden per definitie je verwanten? Wat is dat, familie? Wat verstaan we daaronder? Is het een eerbewijs als iemand tegen je zegt dat je bijna-familie bent?

 

De gespreksleider:

 

Drs. Marc Koppels heeft veel ervaring in het begeleiden van Socratische gesprekken onder andere voor de Protestantse Diaconie van Amsterdam en het Socratisch Café Amsterdam. Naast het begeleiden van Socratische gesprekken geeft hij ook onderwijs in methoden van onderzoek bij de faculteit der Psychologie en Pedagogiek aan de Vrije Universiteit.

 

Kosten:€ 20 voor leden en vrienden van De Kapel, €25 voor belangstellenden

 

Opgave: Bij Joke Lautenslager, tel. 023-5312276, e-mail: jlautenslager@planet.nl of op de intekenlijst in De Kapel.

 

 BeNEFIETCONCERT OP ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2013 OM 14.00 UUR 

 

Onder het motto: ‘Help de Kapel aan een vleugel’ organiseert de Stichting Podium de kApel een benefietconcert.  De aanleiding voor dit concert is de aanschaf van de nieuwe Steinway vleugel. Op deze middag kunt u genieten van het spel van leerlingen van de muziekscholen Overveen en Haarlem. Ook kunt u alvast kennis maken met twee pianisten van de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zij zullen in de concertserie van het Podium ook twee pianokwartetten van Mozart uitvoeren in november 2013.

 

De middag wordt besloten met een optreden van Jorryt de Jong, tweede prijswinnaar van het Haarlems Interscholaire Tournooi 2013.

Wij hopen op een grote opkomst van mensen die zowel de muziek als De Kapel een goed hart toedragen en bereid zijn een genereuze bijdrage te leveren.