Binnenkort in De Kapel

  • 27 sep Lezing Jeanne Traas- Hageman, thema: Vrijzinnigen Nederland, 150 jaar jong in 2020: helpt ons dat verder?
  • 29 sep Leeskring: Epictetus, leven als filosoof, o.l.v. drs. Katrijne Bezemer
  • 4 okt Geen bijeenkomst
  • 11 okt Lezing Wali van der Putt, thema: Andere Tijden
  • 18 okt Lezing Angela Roothaan, thema: Jezus en Nietzsche – een dialoog.
  • 25 okt Religieuze Jarek Kubacki, thema ‘Ik ben als God en God als ik’.

Lezing. Els Launspach: Othello en de Me Too-discussie

Op zondag 19 mei om 10-.30 uur verzorgt Els Launspach een lezing met als thema

Othello en de MeToo-discussie.

Bij Shakespeare betreden vrouwelijke personages vaak de publieke ruimte. Onbevreesd stappen ze over de drempel van hun beperkte domein, het huis. Ook Desdemona overschrijdt die grens om met Othello te trouwen; een geheime actie omdat de zwarte legeraanvoerder in Venetië niet in aanmerking komt als echtgenoot, en zij hartstochtelijk van hem houdt. Het komt haar duur te staan, vanuit totaal onverwachte hoek.

Ik heb deze tragedie altijd pijnlijk gevonden en nu begrijp ik waarom. Desdemona komt ten val door een vanzelfsprekend verbond, een verbond tussen mannen. Aan de hand van tekst en filmbeelden zal ik laten zien dat alle drie de hoofdpersonen daardoor ten val komen, net als in het Hollywood van de afgelopen jaren.

Els Launspach doceert Griekse tragedie en Shakespeare aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze publiceerde essays over toneel, film en de mimetische theorie van René Girard. Na haar studie theaterwetenschap werkte ze als dramaturg bij Mickery en toneelgroep Sater. Ze schreef televisiescenario’s en jeugdboeken zoals de trilogie De Komst van Guattaral en de toekomstroman Het Groene Gen.