Binnenkort in De Kapel

  • 24 nov Religieuze bijeenkomst met Lauk Spelberg, thema: Afscheid nemen en loslaten
  • 28 nov Trio Klarinet, altviool en piano
  • 1 dec Lezing Flip Hammann, thema Tòch een Gouden Eeuw. De cultuur in Amsterdam in de tijd van Rembrandt
  • 8 dec Lezing Rico Sneller, thema: Extase: tussen filosofie, kunst en religie
  • 15 dec Lezing Herbert van Erkelens, thema: Dieptepsychologie, kosmologie en autisme.
  • 22 dec Advent- Kerstviering

Lezing: Dorien Quik, thema: In relatie zijn met jezelf én met de ander, vanuit boeddhistisch perspectief.

Op zondag 3 november spreekt Dorien Quik over In relatie zijn met jezelf én met de ander, vanuit  boeddhistisch perspectief.
Aanvang: 10.30 uur.

De menselijke geest is tweeledig: er is een absolute en een relatieve geest.
Door kennis te hebben over de werking van de geest ontstaat het inzicht hoe deze twee soorten ons leven beïnvloeden. De absolute geest is onvergankelijk en onveranderlijk en de relatieve geest is vergankelijk en veranderlijk. Daar de relatieve geest de fenomenen van onze wereld, zoals gedachten, woorden en vormen vertegenwoordigt, denken we daar veel over te weten. De absolute geest kennen we vaak niet; er is een vermoeden dat deze aanwezig zou kunnen zijn.
In deze lezing zullen we onderzoeken hoe we met beide in contact kunnen komen, hoe dit kan leiden tot een relatie met onszelf en wat dit voor een effect zal hebben op ons leven én op de ander.

Drs. Dorien Quik studeerde af in de biologie aan de Universiteit Utrecht. Daarna bestudeerde zij christelijke esoterische stromingen totdat ze zo’n vijfentwintig jaar geleden in aanraking kwam met het boeddhisme.
Na 15 jaar voorzitter en dharmadocent te zijn geweest van Stichting Bodhisattva heeft ze haar functie als voorzitter neergelegd.  Haar functie als dharmadocent blijft zij vervullen. Zij schreef onder meer de volgende boeken: Hand in hand met Boeddha, deel 1 en 2.  Zie www.stichtingbodhisattva.nl