Binnenkort in De Kapel

  • 24 nov Religieuze bijeenkomst met Lauk Spelberg, thema: Afscheid nemen en loslaten
  • 28 nov Trio Klarinet, altviool en piano
  • 1 dec Lezing Flip Hammann, thema Tòch een Gouden Eeuw. De cultuur in Amsterdam in de tijd van Rembrandt
  • 8 dec Lezing Rico Sneller, thema: Extase: tussen filosofie, kunst en religie
  • 15 dec Lezing Herbert van Erkelens, thema: Dieptepsychologie, kosmologie en autisme.
  • 22 dec Advent- Kerstviering

Concert Laurens Moreno Ensemble

Het Laurens Moreno Ensemble presenteert:
Noord-Holland Tournee, van Kerk tot Pianolamuseum

De Nederlandse altvioliste Laurens Moreno en de Hongaarse cimbalist Bandi Váradi spelen op zondag 7 april om 15:30 in de Kapel in Bloemendaal.

Hongaarse zigeunermuziek


Hun muzikale vriendschap leidde tot dit bijzondere duo en zij putten onder andere uit het grote en oude repertoire van de Hongaarse zigeunermuziek. Ze aquarelleren met deze unieke combinatie van instrumenten hun eigen versie op het palet van de muziek in Nederland.
Lang geleden hoorde Laurens Moreno een plaat van een Hongaarse zigeunerorkest uit de jaren ‘30 op een opwindgrammofoon en ze was verkocht voor de Hongaarse zigeunermuziek. Ze studeerde altviool bij Esther Apituley aan het conservatorium en speelde onder andere met de kunstenaar Armando, die zelf ook een groot liefhebber van Hongaarse zigeunermuziek was.
Op haar weg ontmoette ze de cimbalist Bandi Váradi die deze muziek van huis uit kent en is opgegroeid in Boedapest. Zijn delicate stijl van spelen op dit mysterieuze instrument is alom geroemd. Nu woont hij in Nederland en vormen ze samen een duo. Ze waren verrast door de romantische klanken van de combinatie van altviool en cymbaal en legden dit ook vast op de CD ‘Az út – De weg’.
Laurens Moreno doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar de wortels van de Hongaarse zigeunermuziek, hier in Nederland en in Boedapest. Ze verzamelt soms eeuwenoude liederen en brengt die opnieuw tot leven.
Nu, in het voorjaar van 2019 in Noord-Holland, laat ze samen met Bandi Váradi een schat aan interpretaties horen en licht deze ook toe. Zij brengen een antieke cymbaal en grammofoon mee, die met hun bijzondere klankkleur herinneren aan vervlogen tijden. Oud en nieuw laten horen dat de Hongaarse muziek springlevend is.
Het Laurens Moreno Ensemble: Laurens Moreno (altviool) en
Bandi Váradi (cymbaal)

Kapel in Bloemendaal
Zondag 7 april 2019
Aanvang: 15:30
Entree: €15,- incl. een drankje in de pauze

Meer info en kaartjes: www.laurensmoreno.com of ter plekke.