Binnenkort in De Kapel

  • 20 jan Lezing. Carola de Vries Robles: Een vleugje PaRaDijS
  • 27 jan Religieuze bijeenkomst. Ds. Willem van der Meiden: Het Samaritaanse dilemma
  • 03 feb Lezing. Barbara Zwaan: De spiritualiteit van Etty Hillesum
  • 10 feb Lezing. Kees Voorhoeve: Kabbalah en de weg naar bevrijding
  • 17 feb Lezing. Drs. Katrijne Bezemer: De jeugdjaren van Jezus

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Drs. Flip Hammann: Stupor mundi; Keizer Frederik ll Hohenstaufen (1194-1250)

Aanvang: 10.30 uur

Keizer Frederik II Hohenstaufen, Stupor Mundi ( de man die de wereld versteld deed staan), is een onbekende vorst in Nederland. Dat is opvallend. Hij regeerde gedurende de eerste  helft van de 13e over een groot rijk en was daardoor betrokken bij conflicten met de paus, en bij de vijfde kruistocht. Maar belangrijker is dat hij een volstrekt nieuwe kijk had op politieke verhoudingen en vooral op religieuze verdraagzaamheid en wetenschap. Hij is te beschouwen als de eerste renaissancevorst en misschien we als voorloper van de Verlichting. Flip Hammann zal over hem vertellen en daarbij onthullen dat er zelfs een connectie bestaat tussen Frederik en Haarlem.

Drs. Flip Hammann is docent Nederlands. Hij is redacteur van het blad Vestdijkkroniek.