Binnenkort in De Kapel

  • 20 jan Lezing. Carola de Vries Robles: Een vleugje PaRaDijS
  • 27 jan Religieuze bijeenkomst. Ds. Willem van der Meiden: Het Samaritaanse dilemma
  • 03 feb Lezing. Barbara Zwaan: De spiritualiteit van Etty Hillesum
  • 10 feb Lezing. Kees Voorhoeve: Kabbalah en de weg naar bevrijding
  • 17 feb Lezing. Drs. Katrijne Bezemer: De jeugdjaren van Jezus

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Dr. Tjeu van den Berk: Grondgedachten van Jung

Aanvang: 10.30 uur

De breuk tussen Jung en Freud lag niet zozeer in het feit dat Jung een geringere betekenis toekende aan de geslachtsdrift maar aan het feit dat hij het wezen van het onbewuste fundamenteel anders zag dan Freud.

Zo meende Jung dat het ik-bewustzijn aan het onbewuste ontsprongen was, en er niet los van mocht opereren. Zo schreef hij: ‘De ziel is niet van vandaag of gisteren! Ze is vele miljoenen jaren oud. Het individuele bewustzijn echter is slechts de bloesem en vrucht van één seizoen, ontsproten aan het eeuwenoude onderaardse wortelstelsel. Ons bewustzijn bevindt zich in een betere overeenstemming met de waarheid, wanneer het rekening houdt met het bestaan van dit wortelstelsel want dat is de moeder van alles.’

Dr. Tjeu van den Berk studeerde theologie in Rome, Lyon en Utrecht Hij werkte aan de  Katholieke Universiteit te Amsterdam en Utrecht.