Binnenkort in De Kapel

  • 14 dec Kerstsamenzang met het Duin en Kruidkoor
  • 14 dec Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman Chopinserie in Optima Forma
  • 16 dec Lezing. Dr. Rico Sneller: Het goede leven tussen extase en hysterie. Ludwig Klages en de ziel
  • 23 dec Advents-Kerstviering
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Dr. Angela Roothaan: Afrikaanse filosofie

Aanvang: 10.30 uur

 

Afrikaanse filosofie is nog niet erg bekend in ons deel van de wereld. Als wij denken aan filosofie als het zoeken van levenswijsheid, denken we eerder aan Oosterse filosofieën, die van het boeddhisme, taoÏsme en hindoeïsme bijvoorbeeld. Ook in Afrikaanse culturen zijn echter eeuwenoude wijsheidstradities, waaruit ik enkele belangrijke inzichten voor het voetlicht wil halen. Deze tradities zijn uitvoerig bestudeerd en uitgelegd door Afrikaanse onderzoekers en schrijvers, en nu ook toegankelijk voor lezers over de hele wereld. Speciale aandacht zal ik geven aan het begrip ‘levenskracht’, geïntroduceerd door een missionaris die in Belgisch Congo werkte, en het begrip ‘ubuntu’ (vaak samengevat als: ‘ik ben omdat wij zijn’) dat vooral in Zuidelijk Afrika doordacht is.

 

Dr. Angela Roothaan is universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam.