Binnenkort in De Kapel

  • 14 dec Kerstsamenzang met het Duin en Kruidkoor
  • 14 dec Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman Chopinserie in Optima Forma
  • 16 dec Lezing. Dr. Rico Sneller: Het goede leven tussen extase en hysterie. Ludwig Klages en de ziel
  • 23 dec Advents-Kerstviering
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Drs. Pieter Hoekstra: Viktor E. Frankl

Aanvang: 10.30 uur

Viktor Frankl (1905–1997) was neuroloog, psychiater en psychotherapeut. Toch werd Frankl vooral ook bekend als overlever van de holocaust. Frankl was de grondlegger van de Logotherapie, de zogenoemde Derde Weense School, naast Freud en Adler. Frankl’s boek ‘De Zin van het Bestaan’ schetst zijn ervaringen in de concentratiekampen, maar beschrijft daarin vooral zijn psychotherapeutische methode voor het vinden van de Zin van het Leven onder alle omstandigheden en daarmee een reden om verder te leven.

Wat is de zin van het bestaan dan?

Die is voor ieder mens uniek. Dus dat kan iemand anders niet voor jou bepalen. Frankl zelf ‘bewees’ zijn theorie, die hij al in 1929 opgesteld had, in het kamp. Al voordat Frankl werd weggevoerd naar het kamp had hij zijn boek ‘ÄrztlicheSeelsorge’ geschreven. Dat boek is van hem afgenomen.

Drs. Pieter Hoekstra is logotherapeut, theoloog en tevens opgeleid in de complementaire geneeskunde, directeur van het Nederlands Instituut voor Logotherapie & Existentiële Analyse (NILEA). Daarnaast heeft hij zijn eigen praktijk in logotherapie en complementaire gezondheidszorg Therapeutikon.