Binnenkort in De Kapel

  • 23 sep Religieuze bijeenkomst. Rev. dr. Hans le Grand: de liefde
  • 30 sep Lezing. Drs. Anne Mieke Backer
  • 07 okt Lezing. Kees Voorhoeve: Kabbalah en de zin van het leven
  • 14 okt Lezing. Drs. Dorien Quik: De kracht van de innerlijke glimlach
  • 16 okt Leeskring Erasmus. Drs. Katrijne Bezemer

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Huub Elzerman: Over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting

Aanvang: 10.30 uur

De journalist Huub Elzerman schetst de ontwikkelingen en de bedreigingen van het vrije woord. In vogelvlucht behandelt hij de verschillende momenten in de geschiedenis die van invloed zijn geweest op de vrijheid van meningsuiting: de uitvinding van de boekdrukkunst, de Franse revolutie, het Revolutiejaar 1848 en de totstandkoming van de na-oorlogse internationale verdragen zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

In zijn relaas over dit zo belangrijke grondrecht gaat hij ook in op de actualiteit: waar ligt nu de grens tussen de vrije uitwisseling van informatie en de strafwet? Wat bezielt Donald Trump met zijn aanvallen op journalisten? De lezing eindigt met een al even actuele vraag; bestaat er een recht om te beledigen?

Huub Elzerman  begon zijn loopbaan bij dagblad Trouw. Vervolgens was hij directeur van de School voor de Journalistiek in Utrecht en woordvoerder bij Philips. Van 1993 tot aan zijn pensioen in 2004 was hij directeur-hoofdredacteur bij RTV Noord-Holland. Na zijn pensionering was hij bestuurlijk actief bij de pensioenfondsen PGB en PNO en in de Nederlandse Vereniging van Journalisten.