Binnenkort in De Kapel

  • 16 okt Leeskring Erasmus. Drs. Katrijne Bezemer
  • 18 okt Podium de kApel - Pianorecital
  • 19 okt Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman Chopinserie in Optima Forma
  • 21 okt Lezing. Dr. Angela Roothaan: Afrikaanse filosofie
  • 28 okt Religieuze bijeenkomst. Ds. Annemike van der Meiden: Roeping

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Els Launspach: De historische context waarin Shakespeare leefde

Aanvang: 10.30 uur

Centraal staat de opmerkelijke laatste Tudor, koningin Elizabeth I, die na een lange regering wordt opgevolgd door James Stuart. De gespannen verhouding met Spanje komt aan bod, de geheime dienst die de koningin tegen aanslagen moest beschermen, de Londense samenleving en de bijzondere kenmerken van het Elizabethaanse theater. Elk portret brengt anekdotes en dilemma’s met zich mee, die de periode verhelderen. Van Shakespeare’s theaterpraktijk worden voorbeelden gegeven uit diverse stukken, waaronder Romeo & Julia en Othello (momenteel gespeeld door resp. Oostpool en het Nationaal Theater).

Els Launspach ( Theaterwetenschap, Amsterdam 1981 ) schreef essays en artikelen voor Toneel teatraal, de Gids, Documenta, Theatermaker en het Nederlands Scenario. Ze werkte als dramaturg voor Mickery en toneelgroep Sater, en als adviseur voor het Stimuleringsfonds. Aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam geeft Launspach nu twintig jaar les over Shakespeare en de Griekse Tragedie. Daarnaast verschenen een aantal jeugdboeken.