Binnenkort in De Kapel

  • 16 okt Leeskring Erasmus. Drs. Katrijne Bezemer
  • 18 okt Podium de kApel - Pianorecital
  • 19 okt Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman Chopinserie in Optima Forma
  • 21 okt Lezing. Dr. Angela Roothaan: Afrikaanse filosofie
  • 28 okt Religieuze bijeenkomst. Ds. Annemike van der Meiden: Roeping

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Drs, Flip Hammann: Arthur, literaire kong voor eens en altijd

Aanvang: 10.30 uur

De Middeleeuwse koning Arthur spreekt nog altijd tot de verbeelding. In strips, games en films worden hij en zijn ridders nog altijd verbeeld.
Dat is heel eigenaardig, aangezien van de historische koning Arthur uit de 5e eeuw maar heel weinig bekend is. Er zijn zelfs geleerden die zich afvragen of hij wel heeft bestaan. Hij is in hoge mate een literaire koning. Doorvertelde verhalen, sommige met een oude, Keltische herkomst, zijn in de loop van de eeuwen bij elkaar gekomen. De tovenaar Merlijn, de Ronde Tafel, de Heilige Graal, allemaal imponerende verhalen, groeperen zich rond Arthur, die in de verhalen archetypische proporties aanneemt.
In de lezing wordt mede aan de hand van plaatjes gedemonstreerd hoe verhalen ontstaan en doorverteld worden en hoe uiteenlopende verhaaltradities op elkaar inwerkten, soms een spirituele dimensie kregen en zelfs dienden als propaganda. In het laatste deel van de lezing komen de middelnederlandse Arthurverhalen aan bod.

Drs. Flip Hammann is docent Nederlands. Hij is redacteur van het blad Vestdijkkroniek.