Binnenkort in De Kapel

  • 11 okt Leeskringen najaar
  • 17 dec Lezing. Raoul Thoos:
  • 24 dec Advents-Kerstviering
  • 25 jan Podium de kApel - concert zang/piano en Jong Talent
  • 22 feb Podium de kApel - Concert

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Dr. Rico Sneller: Synchroniciteit of toeval

Aanvang: 10.30 uur

 

Op zondag 5 november geeft dr. Rico Sneller een lezing met als thema Synchroniciteit of toeval.

Iedereen kent het wel: een toevallige samenloop van omstandigheden die haast te mooi is om waar te zijn. 'Puur toeval', zeggen sommigen. Jung sprak over 'synchroniciteit'. Een synchroniciteitservaring, zei hij, is a-causaal. Eerder dan dat ze toevallig is, duidt ze op een andere ordening van de werkelijkheid dan die van de causaliteit. Omdat het voor velen moeilijk is om zo'n andere ordening niet opnieuw als 'toeval' te begrijpen, moet er enige orde op zaken worden gesteld wat betreft drie andere kwesties: 1) ons natuurbegrip, 2) onze opvatting van het bewustzijn en 3) onze opvatting van de taal. Als we ons realiseren welke beletselen er hier spelen voor een adequatere werkelijkheidsopvatting, kan er ruimte vrij komen voor een alternatief. Prettige bijkomstigheid: we krijgen een beetje meer zicht op fundamenteel andersoortige wereldbeelden, zoals die met name in China (Daoïsme) voorkomen.

Dr Rico Sneller is universitair docent wijsbegeerte aan de universiteit Leiden (instituut voor wijsbegeerte). Met enkele collega's organiseert hij in Leiden al vele jaren minisymposia over Filosofie en spiritualiteit.

Deze worden doorgaans hier aangekondigd: www.ricosneller.blogspot.com