Binnenkort in De Kapel

  • 16 okt Leeskring Erasmus. Drs. Katrijne Bezemer
  • 18 okt Podium de kApel - Pianorecital
  • 19 okt Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman Chopinserie in Optima Forma
  • 21 okt Lezing. Dr. Angela Roothaan: Afrikaanse filosofie
  • 28 okt Religieuze bijeenkomst. Ds. Annemike van der Meiden: Roeping

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Drs. Katrijne Bezemer: Thomas, apostel en reiziger in India

Aanvang: 10.30 uur

Op zondag 12 november houdt drs. Katrijne Bezemer een lezing met als thema Thomas, apostel en reiziger in India.

De apostel Thomas is bij velen bekend als de ‘ongelovige Thomas’. Desondanks of juist daardoor is deze leerling van Jezus zeer geliefd. Van Thomas werd verteld dat hij naar het Oosten trok, naar India, en daar het christendom verspreidde. Tegelijkertijd wordt hij ook gekoppeld aan het oude Edessa, het huidige Urfa. Portugese missionarissen waren in de 16-e eeuw verbijsterd toen zij in India de kerken van de Thomas-christenen aantroffen.

Behalve de Bijbel zijn er andere bronnen over Thomas namelijk Handelingen van Thomas, Het Evangelie van Thomas, en Boek van Thomas de Kampvechter. Oude teksten die nieuwe informatie bieden. Waarom wordt Thomas daarin diverse malen ‘de tweeling’ van Jezus genoemd? Wat doceerde Thomas aan zijn leerlingen? Hoe kwam hij in India terecht?

Drs. Katrijne Bezemer is historicus en theoloog. Zij is werkzaam als voorganger bij vrijzinnigen Nederland in Zuid-Kennemerland en in Voorburg-Sassenheim. Haar interesse gebieden zijn de gnosis en de mystiek.