Binnenkort in De Kapel

  • 16 okt Leeskring Erasmus. Drs. Katrijne Bezemer
  • 18 okt Podium de kApel - Pianorecital
  • 19 okt Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman Chopinserie in Optima Forma
  • 21 okt Lezing. Dr. Angela Roothaan: Afrikaanse filosofie
  • 28 okt Religieuze bijeenkomst. Ds. Annemike van der Meiden: Roeping

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Drs. Thera Folmer: Plaisante plaatsen buiten Haarlem, de omgeving in beeld gebracht

Aanvang: 10.30 uur

In 1612 bracht de graveur Claes Jansz Visscher een prentenserie op de markt met topografische gezichten in de omgeving van Haarlem. De bundel ‘Plaisante Plaetsen   buytenHaerlem’was opgezet als een wandeling in beeld voor liefhebbers die geen tijd hadden om ver te reizen. De keuze voor de omgeving van Haarlem als aangenaam reisdoel was niet toevallig. Al in de 16de eeuw roemden dichters de ligging van de stad met in het noorden de akkerlanden, in het oosten de graslanden en in het westen de duinen en de zee. Dit ‘aardse paradijs’ werd veelvuldig vastgelegd in tekeningen, prenten en schilderijen. Kunstenaars als Jan van Goyen, Jan en Esaias van de Velde en Pieter Molijn brachten de topografie van het Haarlemse landschap met zijn oude ruïnes (Brederode en Huis ter Kleef), het Spaarne en de duinen tot grote bloei en gaven hiermee de aanzet tot de ontwikkeling van het landschap als zelfstandig genre in de kunst. Ook latere landschapsschilders zoals Jacob van Ruisdael lieten zich erdoor inspireren. Zijn “Haerlempjes”, waarin hij het gezicht op de stad vanaf een hoge duintop schilderde, waren zeer geliefd.

Thera Folmer-von Oven is kunsthistoricus met een speciale belangstelling voor de prent- en tekenkunst van de 16de en 17deeeuw. Zij publiceert hierover (onder andere in het tijdschriftDelineavit et Sculpsit, dat gewijd is aan de Nederlandse prent- en tekenkunst) en geeft lezingen over diverse onderwerpen.