De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Els Launspach: De genade van Portia

Aanvang: 10.30 uur

In De Koopman van Venetië schept Shakespeare een harde tegenstelling tussen joden en christenen: enerzijds belichaamd door Shylock met zijn behoefte aan wraak, anderzijds de vanzelfsprekende codes van Antonio, Bassanio en….. Portia.

Welke morele standaard hanteren de partijen? En wat houdt – in het laatste bedrijf – de christelijke genade van Portia eigenlijk in? Gebruik makend van de conventies van de komedie, maar ook dwars ertegenin, schreef Shakespeare een aangrijpend toneelstuk dat in de literatuurkritiek wordt gekarakteriseerd als problem play maar in feite een verbluffend portret is van een in crisis verkerende christelijke samenleving. Bij de bespreking worden fragmenten gebruikt uit de verfilming van Michael Radford (2004), met Jeremy Irons, Al Pacino en Lynn Collins in de hoofdrollen.

Els Launspach ( Theaterwetenschap, Amsterdam 1981 ) schreef essays en artikelen voor Toneel teatraal, de Gids, Documenta, Theatermaker en het Nederlandse Scenario.Aan de  Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam geeft Els Launspach nu twintig jaar les over Shakespeare en de Griekse Tragedie.