Binnenkort in De Kapel

  • 20 jan Lezing. Carola de Vries Robles: Een vleugje PaRaDijS
  • 27 jan Religieuze bijeenkomst. Ds. Willem van der Meiden: Het Samaritaanse dilemma
  • 03 feb Lezing. Barbara Zwaan: De spiritualiteit van Etty Hillesum
  • 10 feb Lezing. Kees Voorhoeve: Kabbalah en de weg naar bevrijding
  • 17 feb Lezing. Drs. Katrijne Bezemer: De jeugdjaren van Jezus

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Liesbeth Gijsbers: Ik en de verloren ander

Aanvang: 10.30 uur

Op zondag 29 mei zal Liesbeth Gijsbers een lezing geven met als thema Ik en de verloren ander..

Elk dag maken zo’n vijf mensen in ons land zelf een eind aan hun bestaan. Ieder van hen laat een kring van ontredderde naasten na. Deze plotselinge, vaak gewelddadige dood kan de bodem wegslaan onder tal van bestaanszekerheden bij wie daarmee verder leven moet. Niet zelden stelt de dood van de een de zin van het leven van de ander in Frage. Het verdriet voelt soms zó verpletterend dat die zin voorgoed verloren lijkt.

Hoe leef je verder? Hoe herstel je je vertrouwen? Wat doe je met gevoelens van schuld of schaamte? Hoe ervaar je je onmacht bij de levenspijn van een ander? Wat troost en wat misschien juist niet?

Liesbeth Gijsbers schetst voor ons haar eigen zoektocht naar houvast en een leefbare toekomst. Troost en perspectief vond ze vooral bij de frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas en in zijn denken een persoonlijk antwoord op de trage vragen waarvoor de dood van haar zus haar gesteld had.                                                                                                       Liesbeth Gijsbers (1959) is auteur van het boek Ik en de verloren Ander, Kleine filosofie van rouw en verlangen (uitgeverij Meinema, 2014). Ze schrijft, geeft lezingen over rouw, en voert gesprekken met nabestaanden. Liesbeth is neerlandica en deed daarnaast een opleiding psychologie (ITIP) en theologie en geestelijke verzorging (OVP Bilthoven). Kijk voor meer informatie op haar website: www.liesbethgijsbers.nl.